כל יום אנו מוצפים במידע מבוקר עד ערב. חדשות, עיתונים, עבודה, ילדים. בכל מקום ובכל פלטפורמה. מאד קשה לקלוט, לעבד, להבין ולזכור את הכמות הגדולה הזו, להבין מה חשוב ומה לא, להפריד בין עיקר לטפל, וליצור משמעות מכל אותם נתונים. כאן נכנסת לתמונה האינפוגרפיקה.
אינפוגרפיקה היא ייצוג חזותי של אינפורמציה. בעזרת נרטיב וויזואלי הבנוי מאלמנטים חזותיים וממלל קצר אנו מעבירים מסר שאנו רוצים שיובן בצורה מהירה ונכונה. אינפורמציה זה ידע בצורה של מילים, מספרים או קונספטים שעוזרים לנו לתקשר. בדרך כלל כשמדברים על דאטה נוטים לשייך את זה לאינפורמציה כמותית אך כמובן שניתן לעצב גם אינפורמציה איכותנית.
בעולם בו ההבנה כי מסרים ויזואלים יותר מהירים לקליטה כי המוח שלנו קולט הרבה יותר מהר דרך המערכת הויזואלית שלו, שימוש באינפוגרפיקה מקצר תהליכים ומסביר לנו דברים הרבה יותר מדוייק ונכון. בעידן של עומס מידע המוח מחפש קיצורי דרך וככזה, הרגיל לקלוט תבניות, ניגודים והוראות, קל לו להבין דרך שימוש באינפוגרפיקה.
בסופו של דבר כולנו רוצים לתקשר טוב יותר. לא משנה באיזה תפקיד אנו נמצאים כולנו רוצים להיות מובנים ולהבין את האחר. אינפוגרפיקה עוזרת לנו לפשט, להסביר, לתאר, לשכנע, למשוך תשומת לב, להבהיר, להנגיש, לקבל החלטות ולהבין דברים בהקשרם.
קישוט סיפורי או נתונים ישירים?
בתחום האינפוגרפיקה קיימות שתי גישות לעיצוב. אחת בראשות פרופסור אדוארד טופטה (Prof. Edward Tufte) מאוניברסיטת ייל שטוען שהכל צריך להיות כמה שיותר נקי וצמוד לנתונים ללא קישוטים מיותרים של עיצוב. השני של המעצב הגרפי הבריטי ניגל הולמס (Nigel Holmes) שבעד שימוש נרחב באלמנטים גרפים ואפילו קישוטיות משום שזה מושך אנשים להתעמק בנתונים ולקרוא הכל.
איך עובדת האינפוגרפיקה?
בעזרת כלים מעולם העיצוב הופך הסיפור המילולי או המאמר לידע סיפורי הבנוי מתמונה, אייקונים, מספרים או כל דבר המספר את הסיפור הוויזואלי בצורה רלוונטית למקור. מעין עיתונאות חזותית. מערכת צבעוניות יוצרת היררכיה נושאית. גדלים וצורות שונים יוצרים חלוקה לקבוצות. אייקונים שמקושרים אסוציאציטיבית לעולמות תוכן אוניברסלים מספרים לנו סיפור שאנו קולטים בשניות. הבנה של התוכן מאפשרת לנו לבנות היררכיית מידע – מה חשוב יותר ולכן יופיע קודם או בגדול יותר, ומה פחות. תרשימי זרימה מסבירים לנו כיצד מתפתחים ומתקדמים דברים, השוואת נתונים מאפשרים לנו לראות מה השוני בין 2 אופציות, גרפים, מפות ותאריכים מספרים לנו סיפור.
יש לציין שקיימים הבדלים בין המונחים הנתפסים כולם כאינפוגרפיקה: הסיפור הוויזואלי, וויזואליזציה, עיצוב מידע וויזואליזציה של מידע. זה לא המקום לעמוד עליהם.