יתרונות ודוגמאות של עיצוב דוחות קיימות / CSR / אחריות תאגידית / ESG

או במילים אחרות, למה כדאי לעצב את דוחות האחריות התאגידית?

על מנת לענות על שאלה זו צריך להבין מהו עיצוב, כמה חשיבות ועוצמה יש לו בכלל וכמה הוא משמעותי בפרט בעיצוב דו״חות אחריות תאגידית אבל רגע לפני שנצלול לעיצוב בואו נעשה סדר בסיפור ונסביר שוב בקצרה מהו דו״ח אחריות תאגידית.

מהו דו״ח אחריות תאגידית וקיימות/ CSR/ ESG ?

דו״ח אחריות תאגידית, הקרוי באנגלית CSR – Corporate Social Report, הוא דו״ח בו החברה מפרטת את האופן בו היא פועלת וכיצד ההתנהלות שלה משפיעה, בטווח הארוך, בתחומים חברתיים, סביבתיים וכלכליים בדרך להתקיים כחברה עסקית. הדו״ח עצמו משמש כלי ניהולי ותדמיתי הבוחן את ההשפעות הכלכליות, הסביבתיות והחברתיות שמייצרת חברה מעצם פעולתה. ככלי ניהולי הוא משקף את הגישה האסטרטגית של החברה, הלוקחת בחשבון מגוון שיקולים מתחומים שונים בכל קבלת החלטות עסקיות שלה. לאחרונה נוטים לדווח על פי מדדי ה- ESG – קיצור המילים Environment, Social, Governance – זהו דיווח דומה אך עם דגשים כלכליים יותר וניתוח קצת אחר לעומת דגשים חברתיים בדו״ח האחריות התאגידית.

מה כולל דו״ח אחריות תאגידית?

הדו״ח כולל מגוון נושאים בתחום הכלכלי, חברתי וסביבתי. בין הנושאים המפורטים: תחומי הפעילות של החברה, חזון וערכים, מבנה ארגוני, יחס החברה לכל מחזיקי העניין בה, התנהלות ודאגה לעובדים ולסביבת העבודה שלהם, שרשרת אספקה אחראית, מי הם השותפים והספקים של החברה, ממשל תאגידי, זכויות אדם, מעורבות בקהילה וכמובן איכות סביבה וקיימות.  

כפולות מתוך דוח אימפקט של חברת אנלייט – מחברות האנרגיה המובילות בארץ

כפולה מתוך דוח אחריות תאגידית של צים

למה חשוב לעצב דוחות אחריות תאגידית?

כולם יודעים לומר כי עיצוב הוא מחוייב המציאות וחשוב. מעטים יודעים להגדירו ואיך לעשות בו שימוש נכון. 

לעיצוב הגדרות רבות, שתיים מהאהובות עלי במיוחד הן של סול באס שאמר כי ״עיצוב זו חשיבה ההופכת לנראית״, ושל דיוויד קלי, ממקימי IDEO, שאמר: ״כוונת העיצוב להשאיר אימפקט על העולם ולא לעצב פודיום או שולחן״. עכשיו בוא ניקח את שתיהן ונחבר אותן לדו״חות האחריות התאגידית.

השפעה חברתית, סביבתית וכלכלית יוצרות אימפקט בוודאות. כך גם עיצוב. בשניהם השאיפה של כולנו היא ליצור אימפקט חיובי. את זה נוכל לעשות רק אם ננתח, נעקוב, נבין, נקבע יעדים ונשפר, מה שניתן למצוא בדו״חות. אך ביננו מי קורא קבצי דו״חות? עצם השם כבר מעורר בנו תמונה מלאה מספרים, טבלאות אקסל ודברים שאנו אוהבים להשאיר לאחר כך. מי מסוגל לספוג מסר מקובץ וורד שכל עמודיו נראים זהים? מי יאמין למלל נטול רגש בעולם בו התמונות מנצחות? פה נכנס העיצוב. 

מלבד האסתטיקה שהיא חלק בלתי נפרד מהעיצוב, והגורמת לנו להימשך לדברים שנראים טוב, עיצוב יכול להעביר מסר, לעורר רגש ולגרום לפעולה. עיצוב יכול לייצר היררכיה באינפורמציה מולנו, להציף לנו את הדברים המשמעותים, את הדברים החשובים והכל באמצעות צבע, צורה, פונט, תמונות, איורים, גרפים ותרשימים וסיפור וויזואלי. עיצוב יכול להמחיש לנו בצורה ברורה איפה השינוי – איזה גרף עלה ואיזה ירד. איזה תמונה מהשטח מספרת סיפור של התנדבות ושיתופי פעולה ואיזו תמונה מראה רק תרומה כספית. איפה משתמשים באנרגיה מתחדשת ואיפה לא. כמה נייר בוזבז, כמה נשים יש בדירקטוריון ועוד ועוד מידע שיוצר לנו תמונה על החברה– חשיבה ההופכת לנראית!

בעולם היום שימוש בדימויים, בתמונות ובוויזואלים הם אלו שמראים לנו בצורה הברורה ביותר את המציאות. 

המשפט : What you see is what you get יכול לשרת אותנו אם נדע להשתמש בו בצורה חכמה. בדרך המייצרת שקיפות של ארגון ולא עוד וועדת קישוט או גרין ווש. בצורה התומכת במסרים ובגישה שאנו רוצים שישדר הדו״ח.

צילומים מתוך דוח אחריות תאגידית דלתא גליל

היתרונות בעיצוב דו״ח אחריות תאגידית לעומת רק דיווח במלל

  1. עיצוב מייצר שקיפות, בונה אמון, ומוביל למוניטין – דו״ח, המראה ולא רק כותב, את הנושאים החברתיים, סביבתיים והכלכליים מייצר, בתוך התחלה, שקיפות. שקיפות של ההתנהלות החיובית של החברה לצד התנהלות הדורשת שיפורים. במילים אחרות החברה אומרת ״אני לא מושלמת אך אני עובדת לתקן את הכשלים שמצאתי. הנה אני מודעת להם ומצהירה עליהם כיעדים לשיפור לקראת הדו״ח הבא״. אמירה כזו משדרת לקיחת אחריות, ומהווה בסיס לאמון מצד כל בעלי העניין. עיצוב גרף של שנה קודמת לעומת שנה נוכחית יכול להראות במבט חטוף מה השתנה. אנו שקופים ולא קוברים, חלילה, את המספרים בפסקאות מלל. הקו העולה או יורד/ האייקון הגדול לצד זה הקטן שנה קודמת מספרים לנו מיד מה הסיפור של השינוי. קהל שרואה שחברה משתדלת להנגיש את הסיפור שלה מבין שזו חברה שרוצה לשדר שקיפות, שיגרור אמון ושיבנה מוניטין בטווח הארוך.
  2. עיצוב עוזר לנו לנהל ולהתייעל – מבחינה עסקית אין ספק שכאשר המצב הנתון ברור, מדיד ומאופיין ניתן לשפרו ולמנף את הנתונים להצלחה. ניתן להתחיל לנתח את הקיים, לחשוב לאן אנו רוצים להגיע, להתחיל להגדיר יעדים ולעקוב אחר מימושם. אבל מה הקשר לעיצוב?
    ובכן בשנים האחרונות הרעיון של לאייר על משטח אחד את כל האספקטים הניהוליים, את כל שרשרת הערך, את כל הנושאים שאנו מנסים לקשר ביניהם הפך יעיל. כאשר אנו מציירים אנו מקדמים את הרעיונות וההבנה שלנו שלב אחד קדימה. כאשר אנו כותבים את הנתונים ברצף כפסקאות קשה לנו למצוא קשרים ביניהם. קשה לנו לראות מה המספר החשוב, מה השתנה לעומת שנה שעברה. כאשר אנו מתרגמים את המספרים לסיפור המלווה בוויזואליזציה של המסר אנו מתחילים למצוא את הקשרים ולעשות חיבורים. לדוגמה: אנו יכולים לכתוב על שרשרת האספקה פסקה נפלאה אך מה יותר ברור מלהניח את החלקים זה אחר זה ולהבין האם זה מסתיים בצורה ליניארית או חוזר להתחלה בצורה מעגלית? האם אנו רואים ״חור״ בזרימה? האם זה נראה לנו הגיוני? לא במקרה תוכניות אסטרטגיה הפכו להיות מוצגות על מפות וויזואליות – זה פשוט עובד! (ראו Business model generation/ Alexander Osterwalder)
  3. עיצוב יוצר מיתוג ותקשורת פנים ארגונית ובונה גאוות יחידה – אחד הקהלים החשובים מבחינת בעלי עניין הם העובדים. היום עובדים לא נשארים לעבוד במקומות עבודה רק בגלל משכורת. הם רוצים להרגיש שייכים, מחוברים לחזון ולערכים ולחלק מהצלחת המקום. תכל׳ס אנחנו נמצאים המון שעות בעבודה אז חשוב לנו איך אנחנו מתנהלים בה וכיצד אנו מחוברים לחזון שלה. הרבה פעמים אנו עושים דברים אך לא כולם יודעים על כך. פעמים אחרות אנו רוצים לתקשר עם חטיבות אחרות בארגון ולא יודעים עם מי. בדוח האחריות התאגידית קיים פרק שלם על הקהילה, קיים פירוט על העובדים, על ההתנדבויות ועל פעילויות שונות בארגון. סיפורי הצלחה אלו ותמונות המציגות התנהלות התואמת את חזון החברה מחזקים את התקשרות הפנים ארגונית ואת גאוות היחידה של עובדיה ומחברים את כולם לחזון ולהצלחה שלה.
    הדרך הטובה ביותר ושמספרת סיפור מעניין ומלא רגש הוא שימוש בתמונות אותנטיות של עובדים, במעשים שקרו בשטח. גם אם התמונות לפעמים לא נראות מושלמות הן אותנטיות ואמיתיות. ואותנטיות תמיד מנצחת.
  4. עיצוב דוחות זה צו השעה – בשנים האחרונות משקיעים בשוקי הון בעולם נוטים להשקיע יותר בחברות עם אוריינטציה להיבטים סביבתיים, חברתיים ושל ממשל תאגידי. הם רוצים לדעת מהם הסיכונים שהחברות עומדות מולם. סיכונים בתחומים דוגמת תביעות מצד עובדים, בהעסקה הוגנת או אי שימוש באנרגיה מתחדשת.
    למרות שהדיווח הוא עדין על בסיס וולונטרי, הסטנדרטים לגביו הן מבחינת התוכן והן מבחינת הניראות הולכים ועולים מדרגה. כאשר חברות מובילות משקיעות בדו״חות, הדוח של החברה שלך לא יכול להיות בסטנדרט אחר. המשקיעים פשוט לא יטרחו לעיין בו. על מנת לגרום למשקיע לעיין בדו״ח שכזה ולהבין מה אנו רוצים שיראה, אנו צריכים לעצב אותו. העיצוב צריך לנוע על הקו בין שיווק לפיננסים, גם להראות דו״ח שלא היה מבייש בנק אך גם להראות כזה הנראה כחוברת תדמית מדהימה. מצד אחד אנו רוצים להציף מספרים ונתונים ומצד שני אנו רוצים לספר סיפור המעביר את רוח החברה.

3 דוגמאות של דוחות אחריות תאגידית

ניתוח דוח אחריות תאגידית חברת אנלייט – חברת אנרגיה מתחדשת

אנלייט, ממובילי חברות האנרגיה המתחדשת מביאה לשולחן קבלות בדמות פרוייקטים מרשימים וגלובלים אך בעיקר מצולמים כיצירות אומנות. כשאנו מעצבים דו״חות, פעמים רבות, אנו משתמשים בתמונות ממאגרי תמונות שממחישים את הנושא. הסיבה היא או שאין לחברה תיעוד של הפרוייקטים או שהם עדין בשלב התכנון. במקרה הזה עמד לרשותנו מאגר מופלא ומעורר השראה של צילומים. כל מה שנותר זה לא להרוס ולהשאיר את הבמה לתמונות. הן היו אלו שצריכות לספר את הסיפור. לכן נתנו במה גדולה לצילומים מגוונים עם ציון המקום שהם צולמו על מנת להוכיח שזה אמיתי.

נתונים- בתור חברה שכבר הרימה פרוייקטים אפשר היה להראות מספרים ומספרים ששווה להציג. אין מה לעשות בסוף כל דו״ח המשקיעים מחפשים מספר וכשהוא קיים כדאי שיבלוט. לכן לכל פרוייקט וסיפור צירפנו נתונים המעצימים ופורשים את ההשפעה שלו על הסביבה.

הצגה ברורה של יעדים ואתגרים קיימים וכאלו לשיפור – אחת הסיבות להתרגשות לעבוד עם אנלייט היתה העובדה שהחברה ממש משפיעה על הסביבה. היא לא רק נעזרת באנרגיה מתחדשת היא זו שמקימה אותה. חברות פונות אליה לשם כך. ככזו היא מנהלת נכון את עצמה, קובעת יעדים ואתגרים ולא מתביישת גם לציין אלו דברים נדרשים לשפר. הכל כתוב בדו״ח ומייצר שקיפות ראויה להערצה.

שאלות – אחד הדברים שאני מאד אוהבת זה לשאול. לא תשאלי לא תדעי״ אמרה לי תמיד אמי. אז שאלתי. שאלתי שאלות הקשורות לסביבה, לחברה ולכלכלה והחברה ענתה עליהם בהרחבה בפרקים עצמם.

כל הדברים שציינתי פה הם פונקציה של חשיבה עיצובית. הדגשת אסטרטגיה וסיפור באמצעות כלים וויזואלים של תמונות, צבע וסיפור.

ניתוח דוח אחריות תאגידית אסותא מרכזים רפואיים – רשת בתי החולים הפרטיים הגדולה בישראל

כחלק מהרחבת החזון והאסטרטגיה הארגונית וביחד עם הערכים של אסותא היה ברור שאחריות תאגידית זה משהו שטבוע בה, עוד לפני שעשתה את הדוח הראשון. בעבודה עם אסותא התגלו שפע  פרוייקטים שהפכו אצלם להתנהלות שבשיגרה, אך לא היו ידועים לציבור הרחב. השירות המיוחד והערכים של כבוד האדם, יושרה, חמלה, אחריות ומקצוענות קפצו מכל עבר. 

כמעצבים אנו קודם כל מקשיבים, מתבוננים וסופגים מה מאפיין את החברה. המשך טבעי לכך היה שהסיפור של הדו״ח הראשון יהיה סביב ״קונספט תפיסת חווית שירות אחרת״. הוא זה שיהווה ציר עבור כל הפרקים. וכפי שאני אוהבת לשאול שאלות כך גם פה ניסנו לענות על כך ההיבטים של ״איך יוצרים חווית בריאות אחרת״.

אחרי הקונספט הדברים תורגמו לחוצצים עם שאלות כגון: איך מקדמים חוויה ארגונית אחרת? איך מאיצים חוויה טכנולוגית אחרת? איך דואגים לחווית חיים בריאים? או איך מטמיעים חווית אתיקה אחרת? כל שאלה כזו נפרסה על ספרד עם תמונה עוצמתית מחיי היום יום של המקום, מכל גווני האוכלוסיות.
אין כמו מראה עיניים לצילומים המדגישים שמחה וחיות, גיוון עובדים, טכנולוגיה מהשוכללות שיש ואנושיות, אנושיות, אנושיות.
בנוסף, לכל אורך הדוח כל הנתונים, הסיפורים והמספרים קיבלו אינפוגרפיקה צבעונית ומזמינה המציפה את הדברים החשובים. כל אלו לצד ציטוטים מהמחלקות עצמן.

השער, בפורמט המודפס, נעטף בפרגמנט חלבי עם שטנץ הצצה כאילו היה זה מיקרוסקופ שאנו מתבוננים דרכו פנימה, עוטף תמונה של שלושה מנתחים בעת פעולתם.

ניתוח דוח אחריות תאגידית צים - המובילים בתעשיית משלוח המכולות העולמי

הדו״ח של צים התבסס על אלמנט ה- Z Factor. החברה יצאה בקמפיינים המספרים על האפקט שלהם במשחקים שונים עם האות Z. מאחר והדו״ח אמור לחזק את המיתוג הפנים ארגוני ולהעצים את המסרים של החברה היה ברור שגם פה אנו נמשיך עם כך רק בהקשרים וויזואלים הרלוונטים לנושאים המדווחים. לכן שולבו משחקים שונים עם האות Z המסמלת את האות הראשונה בשם החברה – ZIM כדוגמת Zero carbon. לצד אלמנטים אלו המשכנו את צבעוניות הערכים, קמפיין אחר שהופיע שנה שעברה בדוח. גם כאן התמונות, ההקשרים והאינפוגרפיקות ניסו לשלב בין ה-Z פקטור, לערכים ולנתונים מהשטח.

לסיכום נושא דוחות אחריות תאגידית

דוחות אחריות תאגידית מאפשרים הצצה לתוך עומק החברה עבור משקיעים ובעלי עניין. אך זה לא מספיק. על מנת להעביר מסר חזק נדרש עיצוב משכנע, בעל קונספט חזק ומעצים, מגובה בתכנון ובתוכן רלוונטי.

לשמחתי, לאט אך בטוח, הגישה שלעצב דו״חות אחריות תאגידית/ דוחות ESG הופכת לסטנדרט בתעשייה בין אם הדוח מועצב כפידיאף או כאונליין מתוך מחשבה שעיצוב מנגיש נתונים, מעורר רגש ומניע לפעולה. מי ייתן ודו״חות מעוצבים אלו ישפיעו לעולם טוב יותר.

* כל הדוחות עוצבו על ידי פורטנוב משען.