דוחות אחריות תאגידית ו- ESG
"כשאנו מנסים לתפוס כל דבר בתור עצמו, אנו מגלים כי הוא מחובר לכל דבר אחר ביקום״
ג׳ון מיור, חוקר טבע אמריקאי, פילוסוף של הסביבה ומכונה ״אבי הפארקים הלאומיים״
מהו דוח אחריות תאגידית, או בשמו האחר דוח קיימות?
״דוח קיימות הוא דו"ח שמפורסם על ידי חברה או ארגון ומדווח על ההשפעות הכלכליות, הסביבתיות והחברתיות הנגרמות כתוצאה מפעילותו היומיומית. דוח זה מציג גם את ערכי הארגון ואת מודל הממשל שלו, וממחיש את הקשר בין האסטרטגיה שלו למחויבותו לכלכלה גלובלית ברת קיימא.
דיווח על קיימות מאפשר לארגונים לשקול את השפעותיהם ממגוון רחב של נושאי קיימות, ומאפשרים להם להיות יותר שקופים לגבי הסיכונים וההזדמנויות העומדים בפניהם. הוא יכול לעזור לארגונים למדוד, להבין ולתקשר את ביצועיהם הכלכליים, הסביבתיים, החברתיים והממשלתיים, ואז להגדיר יעדים, ולנהל את השינוי בצורה יעילה יותר. דוח קיימות הוא פלטפורמת המפתח לתקשורת על ביצועי קיימות והשפעות חיוביות או שליליות.״
את ההגדרה הזו נתן ארגון ה- GRI שהוא מנושאי הדגל והראשונים בלדווח על קיימות. הסטנדרטים שלהם (GRI Standards) הפכו להיות התקנים העולמים המאומצים לדיווח על קיימות.
דוחות אחריות תאגידית שעיצבנו עבור לקוחותינו:


























17 היעדים הגלובלים של ה- SDGs:

איך הכל התחיל?
בספטמבר 2015 התכנסו ממשלות, מנהיגי העולם, גופים בינלאומיים, הבנק הלאומי וה- OECD באסיפה כללית באו״ם וכולם פה אחד הסכימו ואישרו 17 יעדים גלובלים, ועוד 169 תת יעדים שלהם, המגדירים את המסגרת העולמית של פיתוח בר קיימא עד 2030 שאותם צריך להטמיע ככל האפשר במדינות החברות. ליעדים קוראים SDGs -Sustainable Development Goals.
מטרות גלובליות אלו נועדו לענות על דברים בסיסיים כמו מי אנחנו, האנושות, רוצים להיות וכיצד העולם יכול להפוך למקום טוב יותר.
לשם כך פנה האו״ם לעסקים ולמגזר הפרטי שיעזור לו לממש מטרות אלו. החשיבה הייתה שאם כל עסק יקפיד על התייחסות הוגנת לעובדיו, לכל מי שהוא פוגש בשרשרת האספקה, לקהילות ולסביבה העולם יהיה טוב יותר. לפעמים עם השפעה ישירה ולפעמים עקיפה.
הבעיה שזה לא כל כך פשוט. לא רק שהמטרות שאפתניות, הן גם מורכבות. באותן 17 אתגרים יש כפי שציינתי 169 מטרות ומאות מדדים. לשם כך קיים כלי שנקרא אינדקס ההתקדמות החברתית. כלי זה מודד את כל המטרות הגלובליות. אינדקס זה עונה על 3 שאלות בסיסיות בנוגע לחברה:
- האם לכולם יש את הצרכים הבסיסיים להשרדות: אוכל, מים, מחסה, ביטחון?
- האם לכולם יש את אבני הבניין לחיים טובים יותר: חינוך, מידע, בריאות וסביבה מקיימת?
- האם לכולם יש את ההזדמנות לשפר את חייהם, דרך זכויות, חרות בחירה, חרות מאפליה, וגישה למידע הכי מתקדם בעולם?
מדד ההתקדמות החברתית מסכם את כל זה יחד בשימוש ב 52 אינדיקטורים כדי ליצור תוצאה מחושבת על קנה מידה של 0 ל 100.
אחריות בעולם חסר אחריות?
מהות הדוח בשם עצמו – אחריות. בעולם של קורונה, של משבר כלכלי לצד התחזקות הרשתות החברתיות, תרבות הפייק ניוז, עולם של אי ודאות ושל חוסר אמון, סוגיות של אחריות תאגידית רלוונטיות יותר מתמיד. אי אפשר להמשיך להתנהל רק עם שורות רווח פיננסי. חוסן של ארגון הוא הרבה בזכות ההתנהלות הלא פיננסית שבסופו של דבר, בדרך עקיפה תורמת לשורת הרווח בטווח הארוך. כיום, מתברר שלהתנהלות עסקית ולחזירות יש גבולות. כולם זוכרים את מקרה פולקסווגן שהואשמה בזיוף הנתונים של הזיהום במכוניות שלה או פייסבוק, לדוגמה, שלאחרונה שילמה מחיר על התנהלותה הכושלת במחיר המניה שירד (גם אם זמנית). בדיוק לשם כך קיימים הדוחות אחריות תאגידית. מדובר על אחריות בכל תחום – כלכלי, סביבתי, חברתי, אתי. אחריות על התנהלות ותרבות ארגונית של חברה. אחריות על המוצרים והשירותים שהארגון מייצר וכמובן אחריות על ממשל תאגידי תקין. הדוחות אמורים לספר לציבור במה החברה מאמינה, מה היא עושה מעבר לעסק ולרווח הישיר, מהי ההתנהלות שלה בתחומים חברתיים, כלכליים וסביבתיים כך שכל בעלי העניין יהיה חלק מהשיח ולא רק בעלי המניות כמו פעם. דוחות טובים ממש יכולים להוות כלי שמאפשר לקבל החלטות ולתת תמונה רחבה יותר, פחות פיננסית, על החברה. תמונה שהפכה חשובה, כיום, גם בבחינת השקעות בחברה.
עיצוב דוחות אחריות תאגידית או מה מעצבים בדוחות אחריות תאגידית?
המטרה העיקרית בעיצוב דוחות אחריות תאגידית היא הנגשה ושקיפות לכל בעלי הענין. אין טעם להשקיע בדוח אם אף אחד לא קורא אותו. אנו מאמינים שעיצוב ותכנון היררכיה נכונה של אינפורמציה, שימוש בוויזואלים רלוונטים ומעצימים, עירוב רגש ולא רק עובדות והרבה אינפוגרפיקות מנגישים את הדברים החשובים, מלמדים והופכים את הדוח לכלי עבודה ומעקב להתפתחות החברה.
יש חברות המתעקשות על ניראות בנקאית בניסיון לשוות לדוח לוק המזכיר דוחות השנתיים. אנו עושים גם כאלו. יש החושבים שזו הזדמנות נדירה לייצר דיאלוג עם הקהל והופכים את הדוח לסוג של מגאזין. באלו אני חייבת לומר אנו מאמינים יותר. בכל אופציה אין ספק שהדוחות לא יכולים להישאר בחזקת סימון וי על דוח – ״עשינו דוח״ כי צריך. דוח הוא פלטפורמה נפלאה להעביר את הבטחת המותג, הערכים, החזון והתרבות הארגונית. אנו מאמינים שלעיצוב יש השפעה ויכולת לייצר שינוי חיובי בכל עולמות אלו.