ייזמות עיצובית

״הרבה אנשים אף פעם לא יוזמים כי אף אחד לא אמר להם ליזום״

בנקסי, אמן גרפיטי אגדי בריטי

עיצוב, מאז ומעולם, היה משהו שקוף. הוא נמצא סביבנו סביב מבלי שנרגיש בקיומו. עיצוב מצוי בכל מקום, בבית, ברחוב, בעבודה, על כל חפץ ואפילו על הגוף. בנוסף להיותו חלק מאתנו כולנו גם הפכנו מעצבים. היתרון שבכך שאנשים מכירים בכוח העיצוב להעביר מסרים ולממש רעיונות. החסרון הוא, בתור כאלו שלמדו ועוסקים בכך בצורה מקצועית, שעיצוב אמיתי כרוך בהרבה מחקר, חשיבה עיצובית, וידע במספר עולמות תוכן. לבחור צבע, סוג פונט ולשים את זה יפה על תמונה זה לא ממש עיצוב. זה קישוט. עיצוב זה לא ועדת קישוט. עיצוב זה אסטרטגיה. פסיכולוגיה. התנהגות צרכנים ועוד ועוד. עשרות עולמות תוכן נושקים לתחום ומתחברים לכדי תוצאה שהיא נכונה לא פחות מיפה ועיקרה הנעה לפעולה מכוונת מראש.

בבלוג מיגדלה כתבתי על הגדרות העיצוב.  תמיד שידרה המילה ״עיצוב״ כוח ועוצמה לכן רבים אמצו אותה. במחצית השנייה של המאה ה-20 העיצוב הפך לכלי של תרבות הצריכה. רב האנשים דיברו על עיצוב כעיצוב מוצרים כי רובם נתקלים בתחומים המוגדרים סביב החפצים שהם עוסקים בהם או דרך השימוש בהם. לדוגמה עיצוב אדריכלי, עיצוב גרפי, עיצוב דיגיטלי, עיצוב אופנה, עיצוב פנים, עיצוב סביבתי, ועיצוב תעשייתי וכדומה.

במאה הנוכחית עיצוב הפך למשהו גדול יותר בהובלת חברת IDEO, ובראשה המנכ״ל טים בראון שקרא לכל המעצבים לחשוב בגדול. מבחינתו לחשוב על עיצוב רק כעל עיצוב מוצרים יהיה להחמיץ יכולת השפעה עצומה של שימוש במתולוגיות ובכוח של העיצוב לשינוי מערכות ושירותים.

ואכן העולם הלך לשם. בשנים האחרונות חקרתי את התפתחות העיצוב. בין אם בקריאה ובין אם בהשתתפות בכנסים בינלאומיים. אין ספק שהתפיסה העיצובית הלכה והתרחבה. היום יותר מתמיד היא מאופיינת בחדשנות, בייזמות, בטכנלוגיה, בהיותה רב תחומית. העיצוב מכוון משתמשים גרר אותנו לחקר עולמות פסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות. בקיצור אינסופי. מרתק. המפגש הזה בין כל העולמות והייזמות גרמו לנו לפתח פרוייקטים צדדיים. הפעם בצד בו אנו הלקוח. לכל המגמה הזו קוראים Creative Economy. מגמה בה המעצבים אינם נותני שירותים אלא מפתחים מוצרים כשהם הלקוח והם קובעים גם את האסטרטגיה והשיווק.

הנסיון הזה להיות בצד הלקוח מאד חזק. למרות שכסטודיו אנו משווקים את עצמנו לאורך שנים פתאום להתמודד עם קהלים אחרים של המוצרים שפתחנו זו חוויה שונה ומלמדת. חוויה שעושה אותנו עוד יותר טובים כמעצבים. אם כמעצבים אנו צריכים לקבל החלטות מהירות בנושאי עיצוב ואסטרטגיה, לפתע היינו צריכים לקבל החלטות בנושאי תקציב, רשתות חברתיות ושותפים. כשאנו הופכים להיות הלקוח של עצמנו, אין לכם מושג כמה קשה לקבל החלטות, כמה קשה לשים את עצמנו בצד ולהתבונן בפרוייקט בצורה אובייקטיבית.

התמונות פה לקוחות מפרוייקטים ייזמיים שהסטודיו פיתח, עיצב, כתב, חשב, מכר, ולמד המון. אולי בקרוב יכתב מקרה מבחן מקיף עליהם.

פרוייקטים שאנחנו יזמנו, פתחנו, הדפסנו או מכרנו. הלקוח: אנחנו.

״שניים הפוך, בבקשה״

ספר, כוסות, הרצאה ותעבירו את זה הלאה. המסר: קחו את יקריכם לקפה עכשיו. לא מחר. לא אח״כ. לא בפנסיה עכשיו.

ערכת שינוי WelcomeChange

ערכה לניהול השינוי – חווית שינוי בשלושה שלבים. הערכה פותחה ב- 2013 כשהיא מבוססת על מודל השינוי של שוקי כץ- יועץ ארגוני בכיר, מאמר שכתב במסגרת מקצועו. בעבודה משותפת של פיתוח, כתיבה, עיצוב ושיווק נולדה הערכה. במסגרתה מכרנו אותה כמוצר וכחלק מסדנאות.  

Care for me (שם זמני)

פיתוח אפליקציה שנותנת מענה לבני משפחה מטפלים. הפיתוח החל לפני 5 שנים ונעצר. לשמחתי גורמים כמו חברת טבע פיתחו את האתר ״דואגים למטפלים״ בו יש פורמים בנושא ושיתוף פעולה של Caregiver Israel ובנק הפועלים יצר מדריך לחלק מהדברים שחשבנו עליהם כבר אז (ראו ״מה רצית לדעת״ תמונה הבאה)

כתיבה, סיקור ומחקר נושאים עיצוביים

כתיבה מעמיקה על עיצוב מלמדת המון. כל ספר וכל מאמר הרבה פעמים מוביל לדברים נוספים שלא ידענו או שכחנו ופתאום מוארים בדרך אחרת. מטרה נוספת בכתיבה היא העלאת המודעות לחשיבות ולכח העיצוב ככלי שמניע שינוי חיובי, כלי לחדשנות וייזמות. השינוי והכוח באים לידי ביטוי לא רק במרחב העסקי אלא הרבה מאד במרחב הפרטי. זהו סוג לימודים ב״עיצובית מדוברת״. עוד על כך בבלוג מיגדלה.

רוצה לראות עוד?

מי אנחנו

עבודות

כישורים תוצרת בית