מהם יעדי ה- SDGs וכיצד מדורגות המדינות?

מהם יעדי ה- SDG?

בספטמבר 2015 התכנסו ממשלות, מנהיגי העולם, גופים בינלאומיים, הבנק הלאומי וה- OECD באסיפה כללית באו״ם וכולם פה אחד הסכימו ואישרו 17 יעדים גלובלים, ועוד 169 תת יעדים שלהם, המגדירים את המסגרת העולמית של פיתוח בר קיימא עד 2030 שאותם צריך להטמיע ככל האפשר במדינות החברות. ליעדים קוראים SDGs -Sustainable Development Goals.

מטרות גלובליות אלו נועדו לענות על דברים בסיסיים כמו מי אנחנו, האנושות, רוצים להיות וכיצד העולם יכול להפוך למקום טוב יותר.

לשם כך פנה האו״ם לעסקים ולמגזר הפרטי שיעזור לו לממש מטרות אלו. החשיבה הייתה שאם כל עסק יקפיד על התייחסות הוגנת לעובדיו, לכל מי שהוא פוגש בשרשרת האספקה, לקהילות ולסביבה העולם יהיה טוב יותר. לפעמים עם השפעה ישירה ולפעמים עקיפה. הבעיה שזה לא כל כך פשוט. לא רק שהמטרות שאפתניות, הן גם מורכבות ולכל אחד מאותן 17 אתגרים יש עוד 169 מטרות ומאות מדדים.

Sustainable Development Goals

כיצד מודדים את יישום מטרות ה- SDGs?

לשם כך קיים כלי שנקרא אינדקס ההתקדמות החברתית. כלי זה מודד את כל המטרות הגלובליות. אינדקס זה עונה על 3 שאלות בסיסיות בנוגע לחברה:

  • האם לכולם יש את הצרכים הבסיסיים להשרדות: אוכל, מים, מחסה, ביטחון?
  • האם לכולם יש את אבני הבניין לחיים טובים יותר: חינוך, מידע, בריאות וסביבה מקיימת?
  • האם לכולם יש את ההזדמנות לשפר את חייהם, דרך זכויות, חרות בחירה, חרות מאפליה, וגישה למידע הכי מתקדם בעולם?


מדד ההתקדמות החברתית מסכם את כל זה יחד בשימוש ב 52 אינדיקטורים כדי ליצור תוצאה מחושבת על קנה מידה של 0 ל 100. 

המדינות המככבות בראש הדירוג הן פינלנד, שוודיה ודנמרק. אחריהן גרמניה, אוסטריה, צרפת ונורווגיה. ישראל במקום 48.

 

כיצד מדורגות המדינות ביישום יעדי ה- SDGs?

על הדירוג העולמי של מדד ה- SDG אחראית SDSN. כל מדינה מקבלת ציון והסבר באיזה יעדים התקדמה, באילו נותרה במקומה, מה השיגה ובאלו היא רחוקה מיישום.  כל המסכים הבאים לקוחים מדוח 2024 של ה- Sustainable Development Report שמופיע בלינק כאן.  

לצערי ההתקדמות שהיתה בעולם בין 2015 ל- 2019 הלכה והואטה וב- 2020 הקורונה האטה אותה בצורה דרסטית עוד יותר. מלחמת רוסיה-אוקראינה לא עזרה ואפילו משברים אמיתיים כשריפות ושטפונות שהתחוללו בעולם לא גרמו להבנה שיש לשפר את היעדים ומהר. וישראל ירדה עוד יותר ונמצאת במקום 53. טרם חוקק אצלנו החוק שמסדיר את הפעולות של שינוי האקלים- מדד 13 (רק להזכיר – ישראל חתומה מהסכם פריז, הסכם בינלאומי מחייב מ- 2015 יחד עם עוד 191 מדינות על חוק זה.)

ישראל בדירוג מדדי ה- SDG לשנת 2024