אינפוגרפיקת הפרפר - כיצד נראית ומוסברת הכלכלה המעגלית?
מה זה כלכלה מעגלית?
כלכלה מעגלית היא תפיסת ניהול שדוגלת בשימוש מקסימלי במיחזור משאבים והקטנה משמעותית של פסולת שאינה ניתנת למיחזור, כל זאת תוך שימוש באנרגיה נקייה. זוהי למעשה מסגרת הוליסטית, כלכלית, תעשייתית וחברתית השואפת ליצור מערכות שאינן רק יעילות אלא גם נטולות פסולת. הרעיון ניתן ליישום בהרבה תחומים כמו סביבות עירוניות, מערכות חברתיות וכדומה.
היא מתבססת על 3 עקרונות ליבה: חיסול פסולת וזיהום, הפצה של מוצרים וחומרים וחידוש הטבע.
הרעיון הוא שדברים לא ימשיכו להיווצר בצורה לינארית כך שניקח (מהטבע), נצרוך (נייצר ונשתמש) ונזרוק (לא תמיד כשיתקלקל). מעתה הייצור, השימוש וסוף חיי החומר יישארו במעגל וחוזר חלילה.
אם עד כה התעשייה אופיינה על ידי הביטוי: ״מעריסה לקבר״ כי פשוט משהו התחיל, שומש ונזרק, כעת בא הספר Cradel To Cradel של יועצי McDonough Braungart Design (2002), ושינה את הביטוי ל״עריסה לעריסה״ – מלידה ללידה – מוצרים יסיימו את מסלול חייהם אבל ישארו במעגל ויהפכו למשהו חדש.
המונח "Cradel to Cradel" הוא סימן מסחרי רשום של מייקל בראונגרט ועמיתיו מאותו ספר והפך למודל שיושם על ידי חברות, ארגונים וממשלות בכל העולם.
דיאגרמת הפרפר - The Butterfly Diagram
דיאגרמת הפרפר מסבירה בדרך וויזואלית, סוג של אינפוגרפיקה, את רעיון הכלכלה המעגלית. אם נתבונן בדיאגרמה נראה שיש פה מענה לכל החומרים המזינים את הכלכלה וניתן לחלקם ל-2 קטגוריות: חומרי הזנה טכניים וחומרי הזנה ביולוגיים.
החומרים הטכניים (צד ימין של האיור) – חומרים סינתטיים, לא רעילים, המיוצרים על ידי האדם, שאין להם השפעות שליליות על הסביבה הטבעית. חומרים אלו הם ברי שימוש חוזר מבלי להפחית את איכותם או להפוך אותם לפסולת, כגון מתכות או פלסטיק. דמיינו למשל מנוע של רכב שמגיע אחרי שימוש רב שניה לפני שהוא נהרס לחלוטין. תכלס אפשר לשפץ אותו בקלות ולחסוך אלפי שקלים בייצור מחודש, שלא לדבר על חסכון עצום באנרגיה שלוקח לייצר דבר כזה מהתחלה. אם הוא בכל זאת הרוס אנו נפרק אותו ונשתמש במה שאפשר כשהשאר ימוחזר.
החומרים הביולוגיים (צד שמאל של האיור) – חומרים שיכולים להפוך לחומרים אורגניים שיתפרקו באדמה בכל סביבה טבעית וישמשו חלק ממחזור החיים- מזון לחיים נוספים. דוגמה קלאסית זה קומפוסט, או כל מיחזור של אוכל. שלב משוכלל של זה הוא, כבר בשלב העיצוב, לתכנן למש כוס חד פעמית עשוייה כולה מחומרים ביולוגיים כך שעם סיום השימוש, ניתן להשליכה ולהחזירה לסביבה הטבעית או שהמשתמש יכול להחזיר אותה תמורת לשימוש חוזר.
נושא מעניין נוסף הוא הבידול בין ״משתמש״ ל״צורך״. בעולם הכלכלה המעגלית רק הצד הביולוגי, צורך משום שחומרים אלו מתכלים לבסוף.
עוד על כלכלה מעגלית באתר: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/
דרך נוספת להסבר וויזואלי לכלכה מעגלית
מה שמעניין באינפוגרפיקות זה שקיימים מספר הסברים וויזואלים לאותו רעיון.תמיד מעניין האם הוריאציה החדשה טובה יותר או טובה רק לחלק מהאנשים.
לכן אני מצרפת דיאגרמה נוספת (שטרם תירגמתי לעברית) מתוך האתר: https://www.wikiwand.com/en/articles/Cradle_to_cradle_design