יצירתיות

״אל תתן למה שאתה לא יכול לעשות להפריע למה שאתה יכול לעשות״

ג׳ון וודן, גדול מאמני הכדורסל בכל הזמנים

כשאתם שומעים את המילה יצירתיות על מה אתם חושבים שניה אחר כך?״ שואלים האחים קלי כבר בתחילת ספרם  Creative Confidence.

התשובות שקיבלו היו מחשבות על אומנות כמו פיסול, ציור, מוסיקה או מחול. בהמשך הם מסבירים כי המילה יצירתיות הפכה שכיחה ומבוקשת וכולם רוצים להיות יצירתיים. לצערם, הרבה חושבים שהם אינם כאלו. האחים קלי חושבים הפוך. הם חושבים שכולנו יצירתיים. כל אחד בתחומו. אז מהו אותו דבר חמקמק בשם יצירתיות?

ליצירתיות הגדרות שונות. פעמים רבות היא מוגדרת במונחים של חדשנות, תועלת והגשמה עצמית לפעמים בהקשר של ביטוי עצמי ולמידה. המחקר על יצירתיות השתנה עם השנים מתופעה שחשבו שמתרחשת רק במוח האדם לכזו המתרחשת גם בהקשר חברתי. מסתבר שסביבה משפחתית או נסיבות מסויימות גורמות לאדם להיות יותר יצירתי במהלך חייו גם כן. כאן אביא רק מספר נקודות מעשרות מאמרים שמצאתי. 

נתחיל דווקא במה היא לא. יצירתיות היא לא מילה נרדפת לכישרון. כשרון אמיתי הוא מתנה, הוא לא ניתן ללמידה ולא מוחשי. יצירתיות לעומת זאת היא התנהגות נרכשת, כן ניתנת ללמידה, מוחשית ומשמעותית להתפתחות אנושית. אדם כישרוני הוא לרוב יצירתי אבל לא כל אדם יצירתי הוא כישרוני. ההבדל המשמעותי הוא שלהיות אדם יצירתי זה לגרום לדברים לקרות. להיות יצירתיים משמעו לעשות. מטפורה טובה מסבירה את זה כך: אם לנדל״ן הדבר הכי חשוב זה מיקום. מיקום. מיקום. ליצירתיות הדבר הכי חשוב זה חיבורים. חיבורים. חיבורים. אנשים יצירתיים יוצרים, מרכיבים, מחברים דברים שקודם לא חוברו.

בויקיפדיה נאמר כי יצירתיות היא תהליך ההפקה של רעיונות מקוריים ורלוונטיים לסיטואציה נתונה. חשיבה יצירתית מורכבת ממקוריות, גמישות ושימושיות. מחקרים שאני נתקלתי בהם גילו שלא חייב להיות קשר למקוריות דווקא אבל חשוב שיהיו בה שלושה מרכיבים: אדם, מוצר ותהליך, או באנגלית שלושת ה -P Person, Product, Process . חשוב לציין שהחברה לא מתגמלת את התהליך היצירתי היא מתגמלת את המוצר היצירתי.

אחת ההגדרות היפות ליצירתיות אומרת שיצירתיות יכולה להיות שילוב האומנות והמדע של החשיבה ושל ההתנהגות בצורה סובייקטיבית ואובייקטיבית. זה שילוב של רגשות וידיעה, של הליכה קדימה ואחורה בין מה שאנו מרגישים לבין מה שאנו יודעים. ככל שאנו הופכים יצירתיים יותר, כך אנו הופכים ערים יותר. אלמנט קריטי של התפתחות יצירתיות הוא התפתחות של תהליך בקבלת החלטות. כשמלחינים או מעצבים יש לקבל עשרות החלטות קטנות בכל רגע נתון. אנחנו  צריכים להיות מודעים לכך שאנו בוחרים מתוך סל אינסופי של אפשרויות וכל רגע הוא שלב קריטי בהתפתחות. פה אנו לומדים שהרבה פעמים דברים טובים קורים מטעויות. אולי בגלל זה ילדים הכי יצירתיים. הם פשוט מתנסים בלי סוף. כשלמדתי עיצוב תקשורת חזותית קראנו לזה: Happy accidents. הרעיון שגם נכון וגם לא נכון יכולים להיות יצירתיים מאד חשוב הוא להתפתחות אדם יצירתי.

חשוב להדגיש שכל העבודות והלקוחות שלנו יצירתיים. מאחר ופיזרנו עבודות בכל מיני מקומות בחרנו להציג פה כאלו שהן קצת אחרות בנוף השוק שלהן. 

הראשונה – אודיוקודס. בעזרת איורים נפלאים של יערה עשת וסיפורה של אליס בארץ הפלאות הצגנו כיצד המוצרים של החברה מתרחבים ומתכווצים על פי הצורך וכיצד מעקב אחר הארנב יוביל אותנו למאה הבאה.

ג׳סטין היא מותג כובעים של המעצבת המוכשרת יעל כהן. תהליך מהיר הוביל ללוגו ולסלוגן שבעקבותיהם נולדו הצילומים. הצלם: דניאל לילה.

סולראדג׳ מובילה בתחום האנרגיה הסולרית מובאת כאן בשל היצירתיות בתפיסה שלה. בתקופה בה כולם הראו גגות סולארים החברה מיצבה עצמה כארכיטקטית של אנרגיה והסכימה ללכת על קונספט של צילומי-על המחזקים את תפיסתה כרואה את התמונה כולה. על בסיס זה נכתב סיפור המותג.

שטראוס. הייחוד האמיתי הוא בהפקת הדפוס. חוברת שמשדרת ספר מתכונים עבה כרס עם כריכה חומה שעברה שיקוע. סוג של פלאֿ או במילים של שטראוס- Wonder.

הלקוח: אודיוקודס

הלקוח: Justine

הלקוח: סולאראדג׳

הלקוח: שטראוס

רוצים לגלות עוד כישורים תוצרת בית?

כישורים תוצרת בית: סקרנות

לכל הכישורים תוצרת בית

כישורים תוצרת בית: פשטות